De 5 Kärleks språken

Dela!

  Jag är med i en bokklubb och denna månaden läser vi: De 5 kärlek språken av Gary Chapman. I den boken kan du lära dig upptäcka vilket av kärlek språken du talar, och vilket av språken de i din närhet – som du älskar – talar.

  Varför behöver du veta detta?

  Jo för se till att alltid fylla på kärleks depåerna hos dom du älskar. Att leva tillsammans är underbart men inte alltid helt enkelt. Vi vill alla känna oss älskade och vi vill visa kärlek. Men hur kommunicerar jag kärlek till den jag älskar så att kärleken verkligen tas emot? Och förstår jag när min partner visar mig kärlek?

  Många äktenskap tar slut på grund av ”vi växte ifrån varandra” säger man. Men sannheten är att kärleken tar slut. Beror det på att man inte älskar varandra? Oftast inte. Det beror oftast på att man som person inte visar kärlek på ett sätt som uppskattas hos den andra. När kärleks depåerna förminskas och så småningom tas slut, så börjar känslor av bitterhet tränga sig in i förhållandet. Men oavsett hur många fina måltider du lagar som bevis till din man på att du älskar honom, så kan han inte se dom för dessa måltider kan för honom kännas som att du hellre spenderar din tid med att laga mat istället för att komma och ge han beröring – om det är hans primära kärlek språk. Och oavsett hur mycket han försöker att berätta för dig hur mycket han älskar dig, så kanske inte det betyder ett skvatt för dig om han inte tar och städar huset – om praktiska tjänster är ditt primära kärlek språk. På så vis kan 2 personer som försöker, ändå tömma varandra på kärlek, vilket slutar i uppgivenhet och att man tillslut ”slutar älska varandra”.

  Baby-Foot-HeartSå de 5 kärlek språken är:

  • Tid tillsammans (och då är det kvalitets tid – alltså inte sitta och se på serier tillsammans)
  • Bekräftande ord
  • Presenter/Gåvor
  • Tjänster
  • Fysisk beröring.

  Men varför ville jag skriva om detta i dag? Jo för att först och främst är det en bok ALLA människor borde läsa, för att utvidga sin förståelse och empati för andra, och för att lära känna sig själv. För att förbättra sitt sätt att kommunicera kärlek med sin partner och sin familj.

  Men största anledningen till varför jag ville nämna detta i dag är för att jag läste denna artikel : http://www.dn.se/debatt/repliker/ungas-sjalvmord-maste-forebyggas-mycket-tidigare/
  Om hur självmord på unga måste förebyggas tidigare och redan från att barnet föds.

  Då kom tanken till mig: Vad händer med alla barn vars primära kärlek språk är ”tid tillsammans” och när barnet då bortprioriteras 9 h utav 12 h av deras vakentid från start. Kanske redan från barnet bara är 1 år. Är detta ett sådant barn som blir mer självmordsbenäget eftersom deras kärleksdepåer måste ta slut väldigt tidigt i deras liv och som bara fylls på 1 semester/år. I ett äktenskap hade ju äktenskapet bara upplösts med ett “vi slutade älska varandra”. Men vad händer med ett barn i en familj som har ett kärlek språk som inte föräldrarna har kunskap om och som inte hörs/syns/blir bekräftad? Många av de som har barn som begår självmord förstår föräldrarna ingenting och dom såg det inte komma. Dom älskar ju sitt barn högst i världen och har försökt på alla sätt och vis att visa detta. Varför blev det så fel?
  Men kan det vara så att barnet bara är oförmögen att se den kärleken som visas för i hens värld betyder presenter, en kram, ett ord inte något alls, utan kan till och med upplevas som negativt. Medan föräldrarna tror att dom visar all den kärlek barnet behöver?

  Måste upplysa att jag absolut inte vill att någon ska känna skuld med detta inlägget. Jag dömer ingen. Det är upp till var och en att döma sina egna handlingar. Jag har inget med det att göra. Jag vill helt enkelt upplysa om att denna boken borde läsas och betraktas av alla oavsett om man är en familjemedlem, har en egen familj eller tom lever ensam. Om man för någon anledning känner skuld så beror det ofta på att det är något fel som ligger och gnager samvetet. Detta kan ingen annan människa påverka. Det är bara den som har känslorna som kan påverka detta.

  Kunskapen om att alla talar olika kärlek språk kan förklara varför det finns barn i samma familj som blivit älskad lika mycket, blivit behandlad på samma sätt, och ändå känner sig 1 barn inte alls älskad och tycker att denna har haft en förfärlig uppväxt medan de andra syskonen bara har positiva saker att säga om sin uppväxt.

  Kanske är det just av denna anledning som vissa barn har det enklare i förskolan för dom behöver bara höra när dom kommer hem att dom är älskad. Medan andra barn inte ens är nöjd med 3 månaders inskolning utan fortfarande skriker när föräldrarna lämnar. Som byter personlighet helt eller kanske utagerar på de få sätten dom kan = bitas/sparka/slåss/skrika.

  Givetvis vet jag att det kan finnas många andra anledningar men ändå känner jag att det kan ligga en stor sanning i dessa paralleller. Därför kände jag att jag ville dela detta idag. Mina tankar kring de 5 kärleks språken och att det är inte bara viktigt att ha kunskap om detta i ett förhållande. Utan även viktigt om du vill vara säker på att de du älskar mest vet det! 

  min <3 familj

  min<3 familj

  Mina föräldrar - 46 års äktenskap

  Mina föräldrar – 46 års äktenskap

   

   

   

   

   

   

   

   

  Dela!

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *