David och Goliath

Dela!

   

  Åh vad jag har mycket att vara tacksam för! Boken David och Goliath påminner mig om detta!

  Just nu läser jag en bok som heter “David och Goliath: Underdogs, Misfits, and the Art of Battling Giants” av Malcolm Gladwell.David och Goliath

  Det är en bok jag starkt rekommenderar alla att läsa! Det handlar om hur människor med “svagheter” ofta är det som lyckas bäst.

  En sak som han tar upp är hur dyslektiker ofta får genomgå nederlag dagligen och dagligen får känna sig “dumma/otillräckliga/som förlorare” och att detta är en anledning till varför det är så många dyslektiker som klarar av att utföra stora saker trots brist på betyg från skolan! För att dom inte är rädda för att misslyckats för det har dom gjort dagligen under hela sitt liv.

  Nu är inte jag en dyslektiker, men jag har växt upp med en “svaghet” som har format mig storligen! Jag lärde mig aldrig säga R som liten. Jag är född med ett tungband som inte klipptes förrän jag var 3,5 år gammal och detta resulterade i att jag gick till talpedagog varje vecka ända upp i 6:e klass. Jag lärde mig aldrig rulla mina R och jag grät varje gång jag hörde min egna röst inspelad. I mitt huvud var jag ett freak som lät som jag vore utvecklings för att jag läspade och inte kunde säga R. Detta har vart ett av de mest psykiskt påfrestande motgångarna jag haft i mitt liv. Tex trodde jag att jag aldrig skulle kunna hitta en man som kunde älska mig pga detta. Trodde jag skulle förbli ensam hela livet för att ingen skulle kunna lyssna på min röst utan att nervärdera min intelligens.  Men lät jag detta stoppa mig?

  Svaret är NEJ. Jag höll tal ofta i Kyrkan och blev ofta utvald av min svenska lärare att hålla tal i större arrangemang tex skolavslutningar och tal framför politiker där mitt tal representerade elevernas talan. Jag behövde aldrig vara rädd för att tala inför människor för detta hade jag slitit med dagligen sen jag började hos talpedagog och blev medveten om mitt problem – och jag har hittills överlevt varje dag! 

  Först i 7:e klass och mycket jobb från min sida, lärde jag mig att rulla mina R. Även om jag inte kunde sätta in dom i ord på flera år, och än idag får jag inte in dom ialla ord utan att låta som en 3-åring som nyss har lärt sig rulla sina R.
  Men det bästa av allt är att jag ändå hittade världens bästa man som trots mitt talproblem, ser alla mina goda kvalitéer och älskar mig lika mycket som jag älskar honom! Med honom glömmer jag bort att jag fortfarande har ett talproblem. (Ända tills jag hör min egna röst på videoklipp. Det vrider sig fortfarande om lite i magen på mig, men ändå kan jag känna glädje över all den styrka denna motgång har gett mig!)

  Men läs boken! Den ger väldigt bra synvinkel på hur svagheter kan vara till välsignelse och hur man kan vända dem till att bli något att vara tacksam för! Den tar upp många problem i världen där man idag kan se resultatet av olika handlanden. Väldigt fascinerande och intressant!

  Nu ska jag krypa ner under täcket och fortsätta mysa med min magsjuka lilla son. Det gör så ont i mammahjärtat när barnen är sjuka! Men jag är tacksam för att jag är hemma och dom får lov att vara sjuka så länge dom behöver.

  David och goliath

  Dela!

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *