Barn understimulerad hemma?

Dela!

  Människor är så rädd att deras barn ska bli understimulerad hemma!

  Det här är min syn på det hela och jag hoppas det kanske lugnar många mammor som vill vara hemma med sina barn!

  understimulerad

  Barnen är vår framtid! Vilka personligheter vill vi att dom ska utveckla?

  Vi hör ofta begreppet understimulerad! Speciellt i samband med barn!

  Ordet stimulerad har som synonym – inspirera!
  Inspirera har i sin tur många synonymer = uppmuntra, sporra, elda, hetsa, entusiasmera, väcka, peppa bara för att nämna några.

  Många människor sätter sina barn på förskolan för att man är rädd att barnen ska bli understimulerad hemma! Dom tror att det bästa är när dom går på förskolan och hela tiden blir matad med information, idéer, struktur och planlagd lek. Men är det bättre?

  Så att vara understimulerad skulle jag säga betyder ett mer passivt tillstånd. Där barnet (om vi nu fokuserar på barn) inte blir uppmuntrad, sporrad, hetsad, entusiasmerad, peppad etc till att göra något.

  Så jag undrar vad är det hemska med att låta barnet bli understimulerad? 

  Är orolig över framtiden, hur ska jag göra saker när allt känns riktigt trögt och tråkigt? min hjärna är som sagt vann att ha “roligt” 24/7. När jag var 12 kändes det riktigt roligt att läsa, men idag är det inte lika roligt! Det händer för lite!  -tonårskille

  Vad händer när man inte hela tiden blir uppmuntrade, sporrad och peppad att göra saker? 

  2 understimulerade barn som hittat ett sätt att stimulera sig själv!

  2 understimulerade barn som hittat ett sätt att stimulera sig själv!

  En bonusmamma uttrycker: Jag tror att det kan vara nyttigt för ett barn att ha lite “tråkigt” ibland. Det jag har märkt hos mina bonusbarn (när de var yngre) var att efter att ha haft ” sååååå trååååkigt” ett tag kom den kreativa sidan fram hos dem. Då startades målar projekt, göra en tidning projekt, låna videokameran och göra en egen film, starta ett företag och tvätta folks bilar osv, osv i det oändliga. Lite stiltje kan kanske göra att de egna ideerna får liv. Istället för att bli underhållen av tv spel, videofilmer och sånt?
  Det tror jag i alla fall.

   

  Jag är helt övertygad om att ifall ett barn hela tiden blir serverad saker att göra, så blir hjärnan van att andra tänker åt en, och väntar på att utföra en uppgift tills den blir tillsagd. Att hjärnan hela tiden måste stimuleras av logiska tankar!
  Jag skulle påstå att det är sådana människor som trivs i ekorrhjul och trivs i miljöer där dom hela tiden får uppgifter att utföra! Där dom jobbar efter schema och slipper ta eget ansvar över sina tankar, utan använder logiken dom LÄRT SIG!
  Givetvis behöver inte alltid detta stämma, för det finns alltid undantag!

   

  Som medel för underhållning och tidsfördriv har TV idag sällskap av datorer, mobiler, läsplattor och spelkonsoler. Vi kan slippa tänka egna tankar och behöver aldrig vara bortkopplade, för med prylarna kan vi fylla varenda sekund med stimuli. I gengäld går vi miste om stillhet, iakttagelser och egna tankeflöden som skapar en annan förbindelse till världen.Om man instället låter sina barn ha lite tråkigt så kommer den kreativa sidan fram! Ja det kan bli lite smuts på väggarna och stök i köket och totalt kaos i hemmet! Men vad ska man med ett hem om det inte ska användas? – Teresa Belton

  Min entreprenörs sida växte iallafall mycket under mina första 6 år i livet, och fortsatte därefter och växa för att jag var van att tänka annorlunda! Jag var van att skapa mina egna möjligheter, mina egna kreationer och så småningom mina egna pengar! Bara 6 år gammal köpte jag min första kanin som jag snart började avla på för att tjäna pengar!

  Om man ser på alla de stora entreprenörerna i världen, så är det ofta dom som inte ens har gått i skolan, som lyckas! För de är van att använda sig hjärna och hitta lösningar på problem!

  Dean bakar själv! Hittade han här när jag var upptagen med fara runt i huset.

  Dean bakar själv med gröt och mjöl! Hittade han här när jag var upptagen med fara runt i huset.

   

  Jag är inte rädd för att min son har tråkigt hemma! Det uppmuntrar honom till att tänka själv på ett helt annat sätt! Det lockar fram entreprenören i honom! 

   

  Artiklar:
  Nyttigt att ha tråkigt – Teresa Belton

  Dela!

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *